Antistollingsbehandeling

Bloedverdunners

Bloed is een vitaal bestanddeel van het lichaam. Het vervoert zuurstof, voeding- en afvalstoffen door het lichaam naar de weefsels. Het stromen van bloed is een levensvoorwaarde, maar het stollen is net zo belangrijk om overmatig bloedverlies bij verwondingen te voorkomen.
Bloed beschikt over een systeem om het te laten stollen als dat nodig is. Daarnaast beschikt het lichaam over een antistollingssysteem dat ervoor zorgt dat de stolling in de hand wordt gehouden door klonters op te lossen of stollingsfactoren af te breken.
Een wonde wordt afgesloten door een bloedstolsel dat gevormd wordt door een samenspel tussen de stollingsfactoren. Dit mechanisme in ons bloed verhindert dat we al bij kleine verwondingen teveel bloed verliezen of zelfs dood zouden bloeden. De bloedstolling is dus een verdedigingsmechanisme van het lichaam.

Antistollingsmiddelen helpen de kans op bloedklonters verkleinen en de schadelijke effecten van deze klonters te voorkomen of te behandelen. Antistollingsmiddelen verminderen de mogelijkheid van het bloed om te stollen, maar de stolling wordt niet helemaal onmogelijk gemaakt. Het bloed zal er enkel langer over doen om te stollen. De kans op een klonter wordt dus wel kleiner, maar de kans op een bloeding wordt groter.

Deze brochure werd opgemaakt voor patiënten die om de ene of de andere medische reden antistollingsmiddelen of bloedverdunners (Marcoumar, Sintrom, Marevan) nemen. Het helpt u een aantal vragen beantwoorden die kunnen voorkomen wanneer u dergelijke medicatie neemt.

Downloads

Brochure antistollingsbehandeling

PDF

639.52 KB