Trommelvliesbuisjes

Wat zijn trommelvliesbuisjes?

Een trommelvliesbuisje is een kunststof drainagebuisje, vergelijkbaar met een miniatuur garenklosje. De doorsnede bedraagt ongeveer 1,5 mm en de lengte varieert van 3 mm tot 12 mm. Er zijn verschillende typen die in vorm, afmeting en kleur kunnen variëren.

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes is - vooral bij kinderen - één van de meest voorkomende chirurgische ingrepen in België. Vaak wordt deze ingreep gecombineerd met het verwijderen van de neusamandel (adenotomie) of neus- en keelamandelen (adenotonsillectomie).

Wanneer wordt een trommelvliesbuisje geplaatst?

Als de buis van Eustachius (d.i. de verluchtingsbuis tussen neuskeelholte en middenoor) niet goed werkt, ontstaat er een onderdruk in het middenoor waardoor het trommelvlies naar binnen wordt getrokken. Door de onderdruk kan het slijmvlies in het middenoor ook geïrriteerd raken en vocht afscheiden, waardoor het middenoor gevuld raakt met vocht in plaats van met lucht. Dat noemt men een middenoorontsteking (OME of otitis media met effusie"), vaak ook "glue ear" of "lijmoor" omwille van de stroperige samenstelling van het vocht. Hierdoor kunnen klachten ontstaan van een vol drukkend gevoel in het oor en soms van pijn. Hevige pijn kan veroorzaakt worden door een ontsteking van dit vocht (middenoorontsteking). Er treedt ook gehoorverlies op, omdat de geluidstrillingen door de aanwezige vloeistof gedempt worden.
 
Bij kinderen tussen de twee en zes jaar komt deze aandoening veelvuldig voor; de afwijking is bijna altijd dubbelzijdig. Vaak geneest het binnen enkele weken tot maanden spontaan zonder blijvende schade. Als de afwijking echter langer blijft bestaan of veelvuldig aanleiding geeft tot oorontstekingen, hinderlijk gehoorverlies en/of langdurige klachten van afwijkend gedrag, kan een tijdelijke verluchting van het middenoor via een trommelvliesbuisje zinvol zijn.
 
Er bestaat ook een nauw verband tussen bovenste luchtweginfecties, zoals neusverkoudheid en een niet goed functionerende buis van Eustachius. Voordat een trommelvliesbuisje geplaatst wordt, dienen andere oorzaken voor terugkerende bovenste luchtweginfecties, zoals een vergrote neusamandel en/of een ontsteking van de neusholte en neusbijholten uitgesloten of behandeld te worden.

 
Een trommelvliesbuisje heeft als doel een open verbinding te maken tussen middenoor en uitwendige gehoorgang, zodat via het buisje lucht in het middenoor kan komen. Er is geen alternatief om de functie van de buis van Eustachius te verbeteren. De aandoening kan, hoewel duidelijk minder frequent, ook op volwassen leeftijd voorkomen.