19 november 2018
"Zwanger. Ik ben blij maar toch ook bang. Kan ik dit wel? Gelukkig was er PRAGT. Ze hebben me geholpen tijdens en na mijn zwangerschap."

Soms hebben toekomstige ouders graag extra ondersteuning tijdens de zwangerschap. Daarom hebben verschillende partners, waaronder het Mariaziekenhuis, samen het PRAGT-netwerk opgebouwd met als doel de mama (en partner) bijkomend te ondersteunen tijdens de zwangerschap en hen voor te bereiden op de komst van hun kindje.

13 november 2018
Elk jaar publiceert het Vlaamse SPE, Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie, een rapport met de belangrijkste trends in geboorte en bevalling. In dat rapport zien we dat de dienst gynaecologie-verloskunde van het Mariaziekenhuis opvallend goede cijfers kan voorleggen voor het aantal keizersneden. Ook voor inducties (inleidingen) zit het goed, ook op Vlaams niveau, met voor beide criteria een top tien plaats. Deze goede cijfers zijn te danken aan een consequent beleid met de bewuste keuze voor een natuurlijke bevalling.
20 maart 2018
Elke baby verdient een goede start in het leven. Dat is wat elke jonge ouder wil voor zijn kind. Toch zijn de leefomstandigheden van toekomstige ouders soms minder gunstig, bijvoorbeeld omwille van psychische problemen, zwakke sociale ondersteuning, mentaal minder begaafde zwangere vrouwen, vrouwen met een (vermoeden van) druggebruik, een moeilijke financiële situatie… Om deze ouders te ondersteunen, werd het perinataal netwerk PRAGT in het leven geroepen.

17 december 2016

Op onze kraamafdeling vond gisteren de duizendste bevalling plaats. Daarbij zag Julie het levenslicht, het eerste kindje van Stefanie Scheelen en Gijs Vangansewinkel uit Sint-Huibrechts-Lille.
Bijzondere gelukwensen waren er van verpleegkundig en paramedisch directeur Chris Swaelen, van schepen voor jeugd en gezin Ann Van Dorpe en van burgemeester Jaak Fransen.

22 augustus 2014

Elk jaar publiceert het Vlaamse SPE, Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie, een rapport met de belangrijkste trends in geboorte en bevalling. Uit het pas verschenen rapport over 2013 blijkt dat het Mariaziekenhuis het best scoort in Vlaanderen voor het lage aantal keizersnedes. Met een percentage van 12,2% keizersnedes zitten we ver onder het gemiddelde van 21 %. Nergens in Vlaanderen gebeuren er dus procentueel minder keizersnedes dan in het Mariaziekenhuis. Ook voor inleidingen (inducties) zit het goed met een plaats in de top 10.

12 juni 2014

Te vroeg geboren baby’s moeten de eerste dagen of weken aansterken in de couveuse. Om hen goed te kunnen opvolgen, hebben ze vaak allerlei draadjes op hun kleine lichaampje. Soms trekken ze er per ongeluk aan waardoor de draadjes kunnen loskomen.
Door een inktvisje bij hen te leggen, grijpen ze eerder naar de zachte tentakels en blijven ze van de draadjes af. Waarschijnlijk lijken de tentakels op de navelstreng die ze vastnamen in de baarmoeder.