De bevalling

Op deze pagina vindt u informatie over:

 1. Wanneer moet u naar de verloskamer komen?
 2. Bereikbaarheid
 3. Wat moet u meebrengen?
 4. Wie mag u meebrengen?
 5. Soorten bevallingen
 6. Pijn en pijnstilling
 7. Onmiddellijk na de geboorte

1. Wanneer moet u naar de verloskamer komen?

 • Op advies van de gynaecoloog of vroedvrouw.
 • Als u denkt dat uw vliezen gebroken zijn (dit kan druppelsgewijs vochtverlies zijn maar ook een grote hoeveelheid water in één keer), ook als u geen weeën hebt!
 • Bij weeënactiviteit
 • Bij de bevalling van uw eerste kindje: indien u weeën of contracties voelt, die regelmatig om de 5 minuten komen en dit al minstens 1u.
 • Bij de bevalling van uw volgende kindje: wanneer u regelmatig contracties voelt om de 10 minuten, gedurende minstens 1u.
 • Bij pijn en/of overmatig helderrood bloedverlies.
 • Bij verminderde kindsbewegingen.
 • Als u ongerust bent en een telefonische geruststelling u niet helpt.

Verloskamer

Naar boven

2. Bereikbaarheid

Overdag is de kraamafdeling rechtstreeks bereikbaar via de hoofdingang van het ziekenhuis. Op de eerste verdieping van blok A vindt u ons. Meld u aan op de kraamafdeling door op de bel aan de balie te drukken.

Blok: 
A

Als u tussen 21 uur en 7 uur naar de verloskamer komt, moet u langs de spoedgevallendienst. U kunt de auto op de parking aan spoedgevallen parkeren. Vanuit spoed begeleidt een verpleegkundige u naar de afdeling.

Naar boven

3. Wat moet u meebrengen?

3.1.    Bevallingskoffer:

 • Persoonlijke gegevens: uw moederboekje, erkenning indien niet gehuwd, identiteitskaart.
 • Comfortabele kleding om in te bevallen.
 • Twee onderbroeken.
 • Handdoek, washandje en zeep om u na de bevalling te wassen.
 • Propere kleding voor na de bevalling: pyama/nachthemd/T-shirt, ruim zittend ondergoed en eventueel een borstvoedingsbeha
 • De eerste kleertjes voor uw kindje: een body/hemdje, een kruippakje, sokjes en een mutsje.
 • Fototoestel.

3.2.    Grote koffer:

Voor uzelf:

 • (Nacht)kleding
 • Ondergoed
 • Als u borstvoeding wenst te geven eventueel een voedingsbeha. Hou er wel rekening mee dat uw borsten in omvang kunnen veranderen door borstvoeding te geven. Koop zeker voor de bevalling niet teveel voedingsbeha’s.
 • Slippers/pantoffels en eventueel een kamerjas
 • Voldoende washandjes en handdoeken
 • Toiletgerief
 • Kleding voor uw vertrek
 • Eventueel uw gebruikelijk maandverband voor de laatste dagen of voor uw vertrek
 • Eventueel een borstvoedingskussen

Voor uw kindje:

 • Hemdjes/body’s
 • Kruippakjes
 • Sokjes
 • Slabbetjes
 • Muts
 • Kleding en jasje voor ontslag

U kan vrijblijvend een pakketje verzorgingsproducten aankopen aan een gunstige prijs. Dit setje bevat alle producten die u nodig heeft voor de verzorging van uw kindje: een waslotion, badolie, een ‘billencrème’, fysiologisch water voor de verzorging van oogjes en neusje, een thermometer, een borsteltje en een kammetje. Verder kan u ook borstkompressen verkrijgen. Luiers, vochtige doekjes en linnen voor het babybedje zijn voorzien.

Naar boven

4. Wie mag u meebrengen?

U kiest zelf welke vertrouwenspersoon u meebrengt om bij de bevalling aanwezig te zijn. In de meeste gevallen is dit de partner. Maar ook een andere persoon kan u bijstaan. Er zijn twee vertrouwenspersonen toegestaan om u te ondersteunen tijdens arbeid en bevalling.

Naar boven

5. Soorten bevallingen

Spontane, natuurlijke bevalling
Men spreekt van een natuurlijke geboorte als de weeën spontaan op gang komen en er geen medische ingrepen hebben plaatsgevonden. De natuurlijke geboorte verloopt in 3 fases: de ontsluitingsfase, de uitdrijvingsfase en het nageboortetijdperk.

Inductie of inleiding
Om medische redenen kan het soms nodig zijn om de bevalling in te leiden. De weeën worden dan kunstmatig opgewekt zodat de bevalling op gang komt. De weeën kunnen worden opgewekt door enerzijds medicatie en anderzijds het kunstmatig breken van de vliezen. Het inleiden van de bevalling gebeurt enkel om medische redenen. Hierdoor behalen we binnen ons ziekenhuis een uitstekend laag keizersnedencijfer. Het risico op een keizersnede in ons ziekenhuis is het tweede laagste van Vlaanderen!

Sectio of keizersnede
Als het niet lukt om op de natuurlijke manier te bevallen dan is er de keizersnede. Uw baby komt dan via de buikwand ter wereld en dit gebeurt meestal binnen het kwartier eens gestart aan de keizersnede.

Een keizersnede kan op voorhand gepland zijn (primair) bijv. door een verkeerde ligging van de moederkoek of het kindje. Maar het kan ook zijn dat uw gynaecoloog beslist tijdens de arbeid om over te gaan tot een keizersnede (secundair). De meest voorkomende redenen zijn dan een niet-vorderende ontsluiting of zuurstofgebrek van de baby.

Naar boven

6.    Pijn en pijnstilling

Nu u zwanger bent, gaat u zich misschien een paar dingen afvragen. Bijvoorbeeld over pijn bij de bevalling. Hoe erg zal die zijn? Wat als ik er niet tegen kan? Kan ik dan iets tegen de pijn krijgen? Bevallen doet pijn, daar kan niemand omheen. Maar elke bevalling is anders. En de ene vrouw kan gemakkelijker met de pijn omgaan dan de ander. Hoeveel pijn u zult hebben, kan dus niemand voorspellen. Maar maak u vooral niet te veel zorgen: er zijn allerlei manieren om de pijn te verzachten, met en zonder medicijnen.

Contracties en baringspijn

Baringspijn is bijzonder: u hebt die pijn alleen als u bevalt. Aan de pijn merkt u dat de bevalling gaat beginnen. Wistt u dat uw lichaam meteen reageert op de pijn door zelf pijnstillers aan te maken? Dat zijn de zogeheten endorfinen. De endorfinen zorgen ervoor dat u minder pijn voelt. Baringspijn wordt veroorzaakt door contracties/weeën. Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. U kunt zo’n wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voelt u de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst. Daarna trekt de golf terug en voelt u de pijn weer minder worden. Tussen de weeën door is er rust in uw buik.
Aan het begin van de bevalling zit er meer tijd tussen de weeën. Dan doen ze ook nog niet zoveel pijn. Na een tijdje worden de pauzes tussen de weeën korter. De weeën worden dan krachtiger en doen meer pijn. Tot slot krijgt u persweeën. Als uw kindje geboren is, houden de weeën op en hebt u geen pijn meer. U hebt alleen nog een paar lichte krampen om de moederkoek/placenta los te maken.
Sommige vrouwen vinden de pijn goed te verdragen, andere vrouwen vinden het niet uit te houden. De meeste vrouwen hebben tijdens de weeën vooral pijn in hun buik. Maar er zijn ook vrouwen die de pijn vooral in hun rug of hun benen voelen. Soms kan de pijn ook van plaats wisselen.

Tips om met baringspijn om te gaan

De vroedvrouw: De vroedvrouw houdt steeds goed in de gaten hoe het met u en uw baby gaat. U bent dus in goede handen. Tijdens de bevalling zal zij u zo goed als maar kan begeleiden en ondersteunen, rekening houdend met wat u wilt. Doordat zij al veel bevallingen heeft meegemaakt, weet ze precies wat u kunt doen om de pijn te verzachten. Ze vraagt regelmatig hoe het gaat, moedigt u aan en geeft u en uw partner aanwijzingen om de weeën goed op te vangen. Ze vertelt hoever u bent en hoe het verdere verloop zal zijn. Bij haar kunnen jullie al uw vragen, zorgen en wensen kwijt.

Zoek afleiding: Let nog niet te veel op de pijn in het begin. De weeën zijn dan meestal nog goed te verdragen. Ga zo lang mogelijk door met waar u mee bezig was. Zoek afleiding door bijvoorbeeld te lezen, tv te kijken of te luisteren naar muziek.

Probeer te ontspannen: Ontspannen is de beste manier om de pijn de baas te blijven. De voorweeën en de eerste ontsluitingsweeën zijn meestal goed te verdragen. Ga dan gewoon door met waar u mee bezig was. Zolang u maar niet doet waar u moe van wordt. Worden de weeën sterker, zoek dan een plek op waar u zich goed voelt en u zich kunt concentreren op een wee. Zorg dat u het lekker warm hebt (warmwaterzak, bad, douchestraal op uw buik of rug).

Probeer houdingen uit: Als de weeën sterker worden en meer pijn gaan doen, is het vaak moeilijker om u te ontspannen. Probeer dan uit in welke houding u zich het beste kunt ontspannen. U kunt bijvoorbeeld staand een wee opvangen, terwijl u een beetje wiegt met uw heupen of leunt op een tafel of stoel. Bij rugweeën kan het prettig zijn om op uw handen en knieën te zitten. Ligt u liever? Probeer dan eens of het goed voelt om op uw zij te liggen, eventueel met een kussen tussen uw benen. Of leg een kussen onder uw buik en in uw rug. Rondlopen kan ook prettig zijn. Wissel de houdingen gedurende de bevalling af. Probeer gewoon zelf uit wat voor u het beste voelt!  Pas vooral op dat u niet verkrampt of uw adem inhoudt als de pijn eraan komt. Dan kunt u niet goed ontspannen. Laat alles zo losjes mogelijk hangen en blijf rustig ademhalen. Dan voelt u de pijn minder.

Zorg ervoor dat u het lekker warm hebt: Warmte helpt om te ontspannen. Zorg er dus voor dat de temperatuur in de kamer aangenaam is. Doe warme kleren aan die gemakkelijk zitten. Als u ligt, kunt u warmwaterzakken bij je buik en rug leggen. Een warm bad is ook een goed idee. Veel vrouwen vinden het lekker om onder de douche te zitten, met een warme straal water uit de douchekop op hun buik of rug gericht. Het warme water helpt u om te ontspannen, waardoor u de pijn minder erg voelt.

Concentreer u op uw ademhaling: Volg het ritme van uw ademhaling, dan bent u minder gericht op de pijn. Dat helpt om te ontspannen en de weeën beter op te vangen. Blijf dus rustig doorademen. Adem in, en adem dan langzaam in vier tellen uit.

Positieve instelling: U kunt dit. U bent sterk en dit is iets waarvoor vrouwen ontworpen zijn. Dat neemt niet weg dat er soms interventies nodig zijn. Het is fijn dat die er zijn. Maar geef uw bevalling ook dan niet uit handen. Blijf betrokken bij de beslissingen die er worden genomen.
Bevallen is erg pijnlijk, maar het is te doen. En als het niet te doen is, dan is er pijnstilling. Pijn hebben is niet erg. Als u een blessure hebt, kunt u ook doorspelen bij een belangrijke wedstrijd. Het heeft vooral te maken met instelling en met kennis van de manieren om de pijn te verzachten en te verdragen. Alles heeft te maken met het stimuleren van de hormonen die de bevalling opwekken en aan de gang houden.                    

relaxatiebad
Relaxatiebad of douche: Allereerst helpt het warme water om te ontspannen en zo kan u optimaal gebruik maken van de weeën en de pijn vaak beter opvangen. Als u in bad gaat, ervaart u hoe fijn het is om gewichtloos te zijn. Een bevalling kan lang duren en het lichaam wordt moe. Uitkomst zou zijn om te gaan liggen maar veel vrouwen vinden liggen tijdens de weeën onprettig. Het bad biedt dan de uitkomst van niet te hoeven liggen, toch te kunnen ontspannen en vrij te kunnen bewegen.  Wij gebruiken het relaxatiebad enkel tijdens de ontsluitingsfase, dus niet als geboortebad.  
Vrouwen die liever geen bad willen, zijn vaak eindeloos of meerdere keren tijdens de bevalling op een stoel in de douche te vinden. Voordeel van de douche is dat u de douchekop kunt richten op de meest pijnlijke plaats.
Het is aan te raden in de eerste fase van de bevalling niet te veel in warm water te vertoeven. De ontspannende werking van warm water kan er ook voor zorgen dat de weeën wegzakken. Als de weeën regelmatig komen, kan u gebruik gaan maken van warm water.Bal: Tijdens de ontsluitingsfase kan u op verschillende manieren met de bal uw weeën opvangen. Bijvoorbeeld door over de bal te hangen of zittend op de bal te wiegen met uw heupen.

Massage: Massage ontspant en maakt u meer bewust van wat er zich in uw lichaam afspeelt. Een massage is een gestructureerde manier van aanraken. De partner gaat met de handen over de huid of de kleren en oefent daarbij druk uit op de spieren die eronder liggen. Een massage kan ontspannend, maar ook stimulerend werken.
Naast ontspanning heeft een goede massage effect op het opheffen van blokkades. Voor veel vrouwen is het prettig zich te kunnen concentreren op de handen die haar masseren en zo de aandacht af te leiden van de pijn. Ontspannen tijdens de wee is moeilijk maar massage kan helpen om te ontspannen tussen de weeën door.

Epidurale verdoving of ruggenprik: Een ruggenprik is een injectie in uw onderrug met een combinatie van pijnstillende medicijnen. Bij deze pijnbehandeling hebt u geen pijn meer in uw onderlichaam. De anesthesist, die steeds bereikbaar is, brengt onder plaatselijke verdoving onder in uw rug een naald aan. Daarbij moet u uw rug bol maken en stil blijven zitten. Via de naald wordt een dun, soepel slangetje in uw rug gebracht. De naald gaat er weer uit, het slangetje blijft zitten. Door dit slangetje krijgt u tijdens de hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend. Binnen 15 minuten na de plaatsing voelt u geen pijn meer.

Naar boven

7.    Onmiddellijk na de geboorte

Skin-to-skin

De baby wordt direct na de geboorte op uw blote buik gelegd en toegedekt met warme doeken en een mutsje om temperatuursverlies te voorkomen. Het huidcontact bevordert de moeder-kindbinding, melkproductie, ademhaling, hartslag en emotionele ontwikkeling van de baby. Wanneer de baby met een keizersnede geboren wordt, proberen we dit ook te doen als de baby zijn toestand dit toelaat. Anders krijgt de partner de gelegenheid om skin-to-skin te liggen met het kindje.

Eerste borstvoeding

De meeste baby's huilen maar kort en zijn juist in de eerste twee uur na de geboorte zeer alert. Als de baby op de buik van zijn moeder ligt, wordt hij snel rustig. We proberen de moeder en de baby ongestoord minimum het eerste uur huidcontact te laten hebben en de eerste borstvoeding te laten plaatsvinden. Alleen noodzakelijke zorg voor de moeder of de baby kan een reden zijn om dit ritueel te verstoren. De gezondheid van de moeder en de pasgeboren baby staan natuurlijk altijd voorop.

Onderzoek door de kinderarts

Als alles normaal verloopt, komt binnen 24 uur na de geboorte de kinderarts bij u op de kamer langs om het eerste onderzoek bij jullie baby uit te voeren. In sommige situaties is de kinderarts ook aanwezig tijdens de geboorte. Op de dag dat jullie naar huis gaan, komt de kinderarts opnieuw langs om een ontslagonderzoek te doen.

Naar boven