De kraamafdeling

Hieronder vindt u meer informatie over de kraamafdeling: voor u, uw partner en eventuele broers en zusjes van uw pasgeboren kindje.

 1. Uw verblijf
 2. Overnachten van uw partner
 3. Bezoek
 4. De eerste dagen samen
 5. Speelruimte
 6. Parking
 7. Algemeen rookverbod
 8. Ontslag

1. Uw verblijf

Kamerkeuze: een- of tweepersoonskamer

De kraamafdeling telt 20 kamers. Voor uw verblijf kan u kiezen tussen een eenpersoonskamer of een tweepersoonskamer. Als u kiest voor een eenpersoonskamer, komt u steeds op een eenpersoonskamer terecht. Als u kiest voor een tweepersoonskamer, en er is er op dat moment geen beschikbaar, krijgt u tijdelijk een andere kamer. Wanneer een tweepersoonskamer vrijkomt, wordt u verhuisd.
kamer kraamafdeling

Er is een verschil in kamersupplement tussen een één- en tweepersoonskamer. Bij een verblijf op een eenpersoonskamer mogen artsen een ereloonsupplement aanrekenen.

Veel gestelde vraag: een kamer reserveren kan niet omdat we nooit weten hoeveel baby’s er geboren zullen worden.

Voorzieningen

 • Babybox: De meeste kamers op materniteit beschikken over een aparte ruimte waar u uw baby kan verzorgen.
 • Badkamer met toilet, lavabo en douche
 • Telefoon: In iedere kamer is er een telefoon voorzien waarop u rechtstreeks bereikbaar bent. Bij opname in het ziekenhuis krijgt u een persoonlijke code die u nodig hebt om het toestel te kunnen gebruiken.
 • Radio en televisie: Elke kamer heeft een radio en televisie. Op de tweepersoonskamer vragen we om de radio en de televisie enkel te gebruiken tussen 8 en 22 uur. Dit om iedereen de nodige rust te bieden.
 • Internet: Er is wifi op alle kamers, inloggen doet u via 'MZNL Guest'. Dit is gratis.
 • Kluis: We raden aan om waardevolle voorwerpen en geld zo veel mogelijk thuis te laten of zeker veilig op te bergen. In elke kamer is er een kluisje voorzien. Het gebruik hiervan is gratis.
 • Prikbord: Tegen de muur achter uw bed is een prikbord voorzien waar u kaartjes, tekeningen en dergelijke kunt ophangen. Zo krijgen al deze mooie attenties een leuke plaats. Breng wel zelf punaises of prikkertjes mee.
 • Op een eenpersoonskamer mag uw partner blijven slapen. Bij opname wordt dit steeds gevraagd door de vroedvrouw.

Verblijfsduur

De verblijfsduur van een normale bevalling bedraagt 3 dagen, voor een keizersnede is dat 4 dagen. De dag van de bevalling wordt niet meegerekend. In overleg met gynaecoloog en kinderarts kan u steeds vroeger of later naar huis gaan. Poliklinisch bevallen, met minstens één overnachting, is ook mogelijk in samenspraak met uw gynaecoloog en kinderarts.

Maaltijden

Ontbijtbuffet

’s Ochtends kunt u (en ook uw partner als die blijft slapen) uw maaltijd zelf samenstellen. Van 8 tot 10 uur vindt een ruim en gevarieerd ontbijtbuffet in de patiëntenkeuken. Minder mobiele mama's kunnen doorgeven wat ze graag willen, en dan bezorgen we een ontbijtplateau op de kamer.

Drinken

Op de kraamafdeling is er een waterreservoirs met gekoeld drinkwater. Patiënten kunnen steeds water vragen aan onze medewerkers.
In de speelkamer is er een frisdrank- en koffieautomaat, daar kan u een drankje kopen.

Menukeuze

Er wordt dagelijks een menu voorgesteld. Als u dat wenst, is het mogelijk om hierin veranderingen aan te brengen. Soms is het medisch gezien nodig dat u een bepaald dieet volgt en dan zijn de keuzes eerder beperkt. Als u vragen hebt over uw dieet, mag u steeds een afspraak met de ziekenhuisdiëtiste vragen.

Cafetaria

Partners kunnen ook gebruik maken van het bezoekerscafetaria op niveau 0 (inkomhal) of van het personeelsrestaurant op niveau -1 in de C-blok om een maaltijd te halen.

Naar boven

2. Overnachten van uw partner

Uw partner kan bij u op de kamer overnachten als u op een eenpersoonskamer ligt. Op een tweepersoonskamer is dit niet mogelijk. De prijs per overnachting met ontbijt bedraagt 9 euro. We vragen wel om zelf uw bed op te maken, en ’s morgens voor 8 uur uw bed op te klappen en aan de kant zetten. Het dragen van een pyjama is verplicht.
Inslapen is niet toegestaan bij zwangere vrouwen die opgenomen zijn ter observatie en waarbij de bevalling niet verwacht wordt.

Naar boven

3. Bezoek

Na de geboorte verblijft u meestal nog 2 tot 3 uur op de verloskamer ter observatie. Na deze periode brengen we u naar uw kamer op de kraamafdeling. Vanaf dan kan u ook bezoek ontvangen. In de verloskamer is, omwille van rust en privacy, geen bezoek toegelaten.
Uw partner is steeds welkom. Indien u koos voor een tweepersoonskamer, vragen we de partner om de kamer te verlaten om 21 uur.
baby

Naar boven

4. De eerste dagen samen

Dagindeling

6.30 uur  Overleg tussen de nachtdienst en de vroege dienst (tot 7 uur)
8.30 uur Ontbijtbuffet + opruimen bed partner
7 - 12 uur
 • Verzorging van mama en baby
 • Bezoek van de gynaecoloog. In principe iedere dag. Het bezoek kan ook in de namiddag plaatsvinden. Bij vragen aan uw arts of bij problemen mag u gerust de vroedvrouw hierover aanspreken. Zij zal, indien nodig, de arts contacteren.
 • Bezoek van de kinderarts op de eerste en laatste dag van het verblijf. Indien nodig komen ze ook tussentijds langs op de kamer.
 • Bezoek van de kinesist/fysiotherapeut
 • Onderhoud van de kamer door de poetsploeg
 • Bezoek van Kind & Gezin op maandag, woensdag of vrijdag
12 uur Middagmaal
14 uur
 • Start bezoek
 • Overleg tussen de vroege dienst en de late dienst (tot 14.30 uur)
14.45 - 17 uur Middagverzorging
17 uur Avondeten
19 - 21 uur Avondverzorging
20 uur Einde bezoek, sluiting speelkamer (respecteer stilte op de afdeling)
21.50 uur Overleg tussen de late dienst en de nachtdienst (tot 22.15 uur)
Tijdens de overlegmomenten vragen we om beloproepen voor niet dringende zaken even uit te stellen tot een later ogenblik.

Borstvoeding of flesvoeding

In deze brochures vindt u meer informatie over borstvoeding of flesvoeding:

    Borstvoeding/flesvoeding bij een vaginale bevalling
    Borstvoeding/flesvoeding bij een keizersnede

‘Hielprik’ of guthrietest

De Guthrie-test of “hielprik” wordt gebruikt bij alle pasgeborenen om hen te testen op de aanwezigheid van een aangeboren stofwisselingsziekte. In België worden baby’s getest op 11 aandoeningen. Dit onderzoek is gratis.

Met de prik wordt, van de baby op dag 3 tot 5 na de geboorte, enkele bloeddruppels verkregen die ter analyse wordt verzonden naar de erkende Vlaamse centra voor de opsporing van aangeboren metabole aandoeningen. Deze analyse is belangrijk omdat vroegtijdig opsporen van stofwisselingsziekten een ernstige handicap op latere leeftijden kan vermijden.

Hyperbilirubinemie (geel zien)

Baby’s kunnen de eerste dagen na de geboorte een geel kleurtje krijgen. Doordat er na de geboorte rode bloedlichaampjes afgebroken worden komt er een stof vrij, deze wordt bilirubine genoemd. Deze stof moet langs de lever passeren die nog onvoldoende werkt. Hierdoor krijgen pasgeborenen een verkleuring van de oogjes en/of de huid.
Hierbij is het van groot belang dat de baby voldoende drinkt, dus extra vocht geven door bijvoorbeeld een extra borstvoeding is zeker aangeraden.

Om een versnelde afbraak te krijgen van de bilirubine, kan u uw baby in het daglicht leggen (niet in het zonlicht). Meestal verdwijnt deze verkleuring na 1 tot 2 weken vanzelf.
Als er een vermoeden is van een te hoog gehalte bilirubine in het bloed, wordt er een bloedname gedaan. Deze bloedname wordt in het handje uitgevoerd en kan eventueel samen met de guthrie-test gebeuren.

Als de waarde in het bloed te hoog is, wordt er fototherapie gestart. We leggen de baby dan in een speciaal bedje met een UV-lamp. Dit proberen we steeds op de kamer te doen. De baby krijgt ook een brilletje om de oogjes tegen het felle licht te beschermen.

Als de baby zijn temperatuur niet goed kan houden, kan het zijn dat dit toch op de afdeling neonatologie moeten doen, maar dit proberen we te vermijden.

Preventie van wiegendood

Wiegendood is het plots en onverwacht overlijden van een kind dat ogenschijnlijk gezond was en bij wie geen lichamelijke afwijking kon worden vastgesteld die het overlijden zou kunnen verklaren.

De ervaring leert dat een aantal factoren de kans op wiegendood verhogen. Een aantal factoren kunnen niet worden beïnvloed: geslacht, leeftijd, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, ...   
Andere factoren kunnen wel worden aangepakt. De preventieve adviezen van Kind en Gezin gelden overal waar het kind verblijft: thuis, bij familie, op vakantie, in de kinderopvang. Door ze strikt toe te passen, wordt de kans op wiegendood veel kleiner.

Kind en Gezin

www.kindengezin.be

Naar boven

5. Speelruimte

Kinderen mogen in de speelkamer spelen onder toezicht.
Al het speelgoed houden we het liefst in de speelkamer om iedereen speelplezier te geven, dus liefst geen speelgoed meenemen naar uw kamer.
Speelzaal materniteit 

6. Parking

Regelmatige bezoekers (zoals uw partner) kunnen een weekabonnement kopen waarmee ze de hele week kunnen binnen- en buitenrijden.

7. Algemeen rookverbod

In het hele ziekenhuis geldt een algemeen rookverbod! Als u toch wilt gaan roken, kunt u gebruik maken van de rokerspatio nabij de hoofdingang.

8. Ontslag

Een goede verzorging en begeleiding na de bevalling is vaak meer dan welkom en daarom kan u beroep doen op verschillende instanties. Voor een overzicht kan u terecht op de site van het expertisecentrum Amerijtje VZW (www.zwangerenbevallen.be)

Naar boven