Bedankt voor je stem op ons project PRAGT!

5 september 2018

Het Mariaziekenhuis neemt deel aan de NIAZ Jaarprijs 2018.
Ons project PRAGT, dat extra ondersteuning biedt aan toekomstige ouders in minder gunstige omstandigheden, werd ingezonden om mee te dingen naar de hoofdprijs van 10.000 euro.

Het stemmen is ondertussen afgelopen. In totaal hebben 25.000 mensen gestemd op 45 mooie initiatieven die de zorg beter en/of veiliger maken. Wij behoren met onze inzending 'PRAGT' tot de vijf zorginstellingen die de meeste stemmen hebben gekregen. We gaan dus door naar de finale op 13 november! De komende twee weken selecteert een vakjury nog eens vijf initiatieven. Daarmee wordt de lijst van tien kanshebbers compleet. Bedankt om op ons te stemmen! 

NIAZ Jaarprijs?

Elke zorginstelling heeft tal van voorbeelden van verbeteringen die bijdragen aan een hogere kwaliteit van zorg. Door die te delen, leren zorginstellingen van elkaar. Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg heeft aangesloten zorginstellingen in Nederland en België gevraagd hun beste verbeteringsinitiatief in te sturen voor de NIAZ Jaarprijs 2018. Het gaat om initiatieven die direct bijdragen aan betere zorg voor de patiënt. Niet minder dan 45 zorginstellingen dingen mee. Waaronder wij dus!

Project PRAGT: Een 'PRAGTige' start voor elke baby

Elke baby verdient een goede start in het leven. Dat is wat elke jonge ouder wil voor zijn kind. Toch zijn de leefomstandigheden van toekomstige ouders soms minder gunstig, bijvoorbeeld omwille van psychische problemen, zwakke sociale ondersteuning, mentaal minder begaafde zwangere vrouwen, vrouwen met een (vermoeden van) druggebruik, een moeilijke financiële situatie… Om deze ouders te ondersteunen, werd het perinataal netwerk PRAGT in het leven geroepen. PRAGT staat voor Perinataal Regionaal Ambulant GezinsTraject. Door ouders al tijdens de zwangerschap bij te staan en voor te bereiden op de komst van hun kind, kunnen de (ongeboren) kinderen maximale kansen krijgen. 
 
(Aanstaande) ouders kunnen bij PRAGT terecht voor bijkomende ondersteuning tijdens de zwangerschap. Dit kan gaan over extra consultaties bij de vroedvrouw of gynaecoloog, maar daarnaast gaat het ook veel verder dan de ‘standaardzorg’ tijdens de zwangerschap. Zo wordt bijv. een zwangere vrouw met een drugsproblematiek doorverwezen naar het CAD, bij financiële problemen wordt het OCMW ingeschakeld en voor een tienerzwangere wordt er contact genomen met het CLB.
 
De coördinatie van PRAGT gebeurt in het Mariaziekenhuis dat met haar regionale functie daarvoor perfect geplaatst is. 
 
Meer informatie over het project vind je op onze website.