Behandeling van complexe kankers

4 juli 2019
 
Het RIZIV heeft 25 erkenningen uitgedeeld voor de behandeling van pancreas- en slokdarmkankers. Vanaf januari 2020 mogen enkel in de erkende expertisecentra deze complexe operaties nog uitgevoerd worden. Het doel van de centralisatie is om kwaliteit voor de patiënten te waarborgen en zelfs te verbeten. (Artikel van dinsdag 2 juli in Het Belang Van Limburg).
 
In Limburg kreeg het samenwerkingsverband tussen het Ziekenhuis Oost-Limburg, het Jessa Ziekenhuis en het Mariaziekenhuis – Het Limburgs Oncologisch Consortium – een erkenning voor beiden. Dr. Matheï, abdominaal chirurg, legt uit: “We kunnen uitstekende resultaten voorleggen op het gebied van pancreaskanker. De mortaliteit na 30 en na 90 dagen is 0% is, zelfs bij zeer complexe operaties. Daarom dat we deel uitmaken van het expertisenetwerk.”
 
Wat betekent deze centralisatie in expertisecentra voor de Noord-Limburgse patiënt?
“Patiënten komen nog steeds naar het Mariaziekenhuis voor consultatie, diagnosestelling en pre-operatieve behandeling. De operatie op zich zal in het Jessa Ziekenhuis gebeuren, maar wel door onze eigen chirurgen. Dit omdat het wettelijk verplicht is deze operatie uit te voeren in een expertisecentrum, en voor pancreaskanker wordt dit het Jessa Ziekenhuis. De nabehandeling kan dan weer gebeuren in het Mariaziekenhuis” aldus dr. Matheï.

Gerelateerde artsen