Handgehaakte inktvisjes: een bijzonder rustgevend kameraadje in de couveuse

12 juni 2014

Te vroeg geboren baby’s moeten de eerste dagen of weken aansterken in de couveuse. Om hen goed te kunnen opvolgen, hebben ze vaak allerlei draadjes op hun kleine lichaampje. Soms trekken ze er per ongeluk aan waardoor de draadjes kunnen loskomen.
Door een inktvisje bij hen te leggen, grijpen ze eerder naar de zachte tentakels en blijven ze van de draadjes af. Waarschijnlijk lijken de tentakels op de navelstreng die ze vastnamen in de baarmoeder.

Al onze inktvisjes worden gehaakt of gebreid door vrijwilligers. Baby'tjes, en zeker couveusekindjes, zijn zeer kwetsbaar waardoor de inktvisjes aan zeer strenge eisen moeten voldoen. Daarom is er per ziekenhuis een ambassadrice die elk inktvisje controleert.
Voor het Mariaziekenhuis is dat Ilse Verhoeven. Zij verzamelt de inktvisjes, controleert of ze aan de veiligheidseisen voldoen en wast de inktvisjes in het ziekenhuis op 60 graden om bacteriën te doden. Daarna wordt elke inktvis apart ingepakt, met een persoonlijk kaartje van de persoon die het gehaakt heeft. De vroedvrouwen op neonatologie zorgen er vervolgens voor dat elk couveusekindje een vriendje krijgt.

Het fenomeen van gehaakte inktvisjes is begonnen in Denemarken. De mama van een te vroeg geboren baby had een gehaakt inktvisje in de couveuse gelegd. Ze merkte dat haar kindje rustiger werd en minder vaak aan de draadjes trok.
Al snel waaide dit project over naar andere Europese landen.

Wilt u ook graag inktvisjes haken?

Patronen, de veiligheidseisen en algemene informatie vindt u op www.kleine-inktvisjes.eu. U kan ook rechtstreeks contact opnemen met onze ambassadrice Ilse via overpelt@kleine-inktvisjes.be