Internationale dag van de BorstkankerMAN

7 oktober 2019
 
Borstkanker, dan denken we vaak onmiddellijk aan een vrouwelijke patiënt. Borstkanker komt echter ook voor bij mannen. Jaarlijks krijgen meer dan 100 mannen de diagnose borstkanker. Omdat het zeldzaam is, en veel mensen niet weten dat mannen ook borstkanker kunnen krijgen, wordt de diagnose vaak later gesteld. Soms te laat. Om hier aandacht voor te vragen, is 7 oktober uitgeroepen tot Internationale dag van de mannelijke borstkanker.
 
Borstkanker wordt bij mannen vaak pas ontdekt als er al duidelijke symptomen zijn. Bovendien wordt bij klachten niet altijd meteen gedacht aan borstkanker. Mannen zelf, maar ook zorgverleners, zijn minder alert op de mogelijkheid van borstkanker bij mannen. Latere ontdekking betekent meestal ook een slechtere prognose. Omdat borstkanker bij mannen maar weinig voorkomt, is er geen bevolkingsonderzoek voor hen.
De precieze oorzaak van het ontstaan van borstkanker bij mannen is niet bekend. Wel zijn er een aantal factoren die het risico op deze ziekte verhogen, zoals ouderdom, erfelijke en familiaire aanleg, leefstijlfactoren als overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging en overmatig gebruik van alcohol en blootstelling aan röntgenstraling in de borstregio voor hun dertigste.
 
De Internationale dag van de BorstkankerMAN is een initiatief van de Vlaamse stichting BorstkankerMAN (www.borstkankerman.be).
 
Vragen?
Ook mannen met (een vermoeden van) borstkanker kunnen terecht in ons borstcentrum. Maak hiervoor een afspraak bij de gynaecologen van het borstcentrum op het nummer 011 826 100.