Maart is de internationale actiemaand in de strijd tegen dikkedarmkanker.

4 maart 2021
Als u 51 jaar bent of ouder heeft u vast al eens een uitnodigingspakket ontvangen over dikkedarmkanker. Het bevat een uitnodigingsbrief met een deelnameformulier, een folder en een afnameset met gebruiksaanwijzing. 
Dikkedarmkanker ontwikkelt zich ‘stil’ in uw lichaam. 
Ook al heeft u geen symptomen, DOE DE TEST… het kan uw leven redden!
 
Bevolkingsonderzoek?
Het Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker geeft mannen en vrouwen van 51 tot en met 74 jaar de kans om elke twee jaar een stoelgangstaal te laten onderzoeken. 
Het onderzoek is gratis. Als ziekenhuis willen we u dan ook oproepen om zeker in te gaan op de uitnodigingsbrief die u ontvangt van het Centrum van Kankeropsporing 
als u tot de leeftijdsgroep behoort. Als u reeds symptomen hebt, aarzel dan niet om tijdig uw arts te contacteren.
 
Dikkedarmkanker
1 op 20 Belgen wordt ooit geconfronteerd met darmkanker. In Vlaanderen krijgen jaarlijks ongeveer 6500 personen de diagnose van darmkanker, 1800 Vlamingen sterven er jaarlijks aan. Dat zijn er 5 per dag. Bijna 5 maal zoveel als in het verkeer. 

Cijfers om bang van te zijn? Neen, vooral cijfers om even bij stil te staan.

Vanaf de leeftijd van 50 jaar ziet men dat de frequentie van darmkanker geleidelijk aan toeneemt. Wanneer darmkanker in een vroegtijdig stadium ontdekt wordt, heb je 90% kans om te genezen. Daarom is het zo belangrijk om kanker vroeg op te sporen. 
Doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter. In landen waar men reeds langere tijd met screening bezig is, ziet men een duidelijke afname van het sterftecijfer van darmkanker en worden er meer darmkankers in een vroegtijdig stadium opgespoord.
 
Meer weten over het bevolkingsonderzoek?
Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur of stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be.