Uw verblijf

Na uw inschrijving wijzen de onthaalmedewerkers u de weg naar de verpleegafdeling of begeleidt een onthaalvrijwilliger u naar uw verpleegafdeling. Daar maakt een verpleegkundige u verder wegwijs. Hebt u veel bagage om mee te nemen? Dan kunt u in de inkomhal een bagagewagentje lenen.

Verpleegafdelingen

In het Mariaziekenhuis kan u opgenomen worden op één van volgende verpleegafdelingen. Klik op de afdeling waarop u zal verblijven voor meer informatie:

Polsidentificatiebandje

In het kader van patiëntveiligheid krijgt u bij opname op de afdeling een identificatiebandje om uw pols. Controleer zelf de gegevens zoals uw naam en geboortedatum. Het is van groot belang dat u altijd uw identificatiebandje draagt. Zo weet elke medewerker steeds wie u bent en op welke afdeling u ligt.

Dagindeling

De dagindeling verschilt van afdeling tot afdeling. Doktersrondes, verzorgingen en onderzoeken gebeuren niet overal op dezelfde uren, operaties worden ingepland doorheen de dag, … Hieronder vindt u een voorbeeld van een dagindeling.

8.00 u.
Ontbijt
8.30 - 12.00 u.
Verzorging, onderzoeken, voorbereidingen,...
12.00 u.
Middagmaal
14.00 u.
Start bezoek
16.00 u.
Namiddagverzorging
17.00 u.
Avondmaal
20.00 u.
Einde bezoek, start avondverzorging

Maaltijdkeuze

Elke dag komt een medewerker bij u langs om uw maaltijdkeuze voor het ontbijt en het avondmaal van de volgende dag te noteren. Voor het middagmaal gebeurt de bevraging enkel als er vis of rijst op het menu staat. Op de televisie in uw kamer (of in de dagzaal) vindt u het weekmenu. Zo kunt u op voorhand een keuze maken!

Wenst u de voorgestelde maaltijd niet? Dan kunt u een andere keuze maken. Bent u wel akkoord met het menu, maar vindt u de hoeveelheid niet voldoende? Of wenst u thee in plaats van koffie? Dat mag u ook laten weten.

Maaltijdbedeling

Wenst u een alternatieve maaltijd omwille van uw geloofsovertuiging of omdat u vegetarisch eet? Meld dit dan al tijdens het opnamegesprek op de verpleegafdeling.

Volgt u thuis een dieet voorgeschreven door een arts? Meld dit dan aan een verpleegkundige. Het is ook mogelijk dat uw gezondheidstoestand een dieet vereist. In die gevallen krijgt u een maaltijd aangepast aan uw dieet. Als u graag voedings- of dieetuitleg wil, kunt u het bezoek van een diëtiste aanvragen via een verpleegkundige van de afdeling.

Het is mogelijk dat u niet op uw kamer bent op het moment dat een medewerker langskomt voor uw maaltijd. Dan krijgt u automatisch het dagmenu.


U wilt even weg?

U verlaat het ziekenhuis best zo weinig mogelijk tijdens uw verblijf. Voor uw veiligheid en om geplande onderzoeken, behandelingen of verzorgingen niet in het gedrang te brengen, is het belangrijk dat de zorgverleners weten waar u bent. Waarschuw daarom altijd een zorgverlener als u de afdeling wil verlaten, zelfs als het maar voor eventjes is.

Iets vergeten of verloren?

Als u iets verliest in het ziekenhuis, kan u ernaar informeren bij de bewaking op het nummer 011 82 60 54 (op werkdagen, van 8 tot 16 uur). Geef uw naam en telefoonnummer door en omschrijf het verloren voorwerp zo goed mogelijk.

Gevonden voorwerpen worden 3 maanden bewaard. Waardevolle voorwerpen zoals juwelen worden 1 jaar bewaard.

Eigen elektrische toestellen

De elektrische toestellen van ons ziekenhuis worden continu aan kwaliteits- en veiligheidscontroles onderworpen. Als u toestellen van thuis wilt gebruiken in het ziekenhuis, heeft u daarvoor uitdrukkelijke toelating nodig. De uitzonderingen op deze regel zijn haardrogers, scheerapparaten, laptops en laders voor multimediatoestellen. Indien een medewerker van het ziekenhuis oordeelt dat het toestel een veiligheidsrisico vormt, vragen we u om dit toestel niet meer te gebruiken in het ziekenhuis.

Veiligheidsbeleid

Elke dag doen bewakingsagenten hun rondes in het ziekenhuis en op onze parking. Zij helpen op die manier om ons veiligheidsbeleid te implementeren.

Brandveiligheid

Onze gebouwen en technische uitrusting zijn aangepast aan de normen van de brandveiligheid. Bij vaststelling van brand: bel onmiddellijk het intern noodnummer 111 of gebruik een brandmeldknop in de gang.