Algemene chirurgie

Het specialisme abdominale heelkunde behandelt zowel niet gespecialiseerde aandoeningen (oppervlakkige gezwellen en letsels zoals ingegroeide nagels) als gespecialiseerde aandoeningen van organen:

  • Spijsverteringsstelsel: slokdarm, maag, darmen, galblaas en alvleesklier (pancreas)
    • goedaardige aandoeningen zoals blindedarmontsteking (appendicitis), galstenen, maagzweren, bloedingen, aambeien en incontinentieproblemen
    • kwaadaardige aandoeningen zoals gezwellen van de maag en darmen
  • Buikwand: hoofdzakelijk navel- en liesbreuken, littekenbreuken en het verwijderen van overtollig vet (vetschort) na vermagering
  • Obesitaschirurgie (meer info: www.obesipas.com)

Laparocopische heelkunde (kijkoperatie)

Een toenemend aantal behandelingen kunnen met een kijkoperatie uitgevoerd worden. Dit is een operatie waarbij er, via kleine sneetjes in de buik, een kleine camera en instrumenten in de buik worden gebracht. 
Na een kijkoperatie (als dit mogelijk of aanwezen is), is het herstel vlotter, heeft de patiënt minder pijn, kan hij zijn normale activiteiten sneller hervatten en is het ziekenhuisverblijf korter.

Multidisciplinair overleg

Sommige aandoeningen zijn meer complex en vragen een bijzonder expertise. Het onderzoek en de behandeling van de aandoening zijn het onderwerp van een multidisciplinaire bespreking. Dit is een bespreking met alle artsen die erbij betrokken zijn: uw behandelende arts, de internist, de chirurg, de gynaecoloog,… Ook de afdeling medische beeldvorming, de anatoom-patholoog, de oncoloog en de radiotherapeut kunnen hierbij betrokken zijn, net zoals de diëtiste, de psycholoog of de kinesist.

De behandeling van deze complexe aandoeningen wordt gestructureerd in een ‘zorgpad’. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Het zorgpad obesitas
  • Bekkenbodem: problemen met blaas, darmfunctie, (in-)continentie, constipatie,…